Gemeente Wijchen, woningcorporatie Talis, afvalverwerker ARN en het GWIB gaan gezamenlijk onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een publiek warmtenet in Wijchen. Een warmtenet kan een duurzame, betaalbare oplossing bieden om woningen en gebouwen in de toekomst – zonder aardgas – te verwarmen.

Gemeente Wijchen gaat onderzoeken of het mogelijk is om een warmtenet te ontwikkelen. Nederland gebruikt vanaf 2050 geen aardgas meer voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Er zijn dus andere manieren van verwarmen nodig. Wijchen ziet kansen voor een warmtenet

Warmtebron

Bij een aantal verkennende vooronderzoeken werd al gekeken of het beoogde warmtenet technisch te realiseren is tegen betaalbare prijzen. Voor het beoogde warmtenet komen twee mogelijke bronnen naar voren. Namelijk restwarmte uit afvalverwerkingsprocessen van de ARN of thermische energie uit oppervlaktewater (TEO). Toekomstige gesprekken en onderzoeken moeten de daadwerkelijke potentie van beide bronnen in kaart brengen. Het onderzoek moet uitwijzen of met de inzet van deze bronnen een toekomstbestendig warmtenet te realiseren is, dat betaalbare warmte kan leveren aan huishoudens in Wijchen.

Samenwerking essentieel

Het ontwikkelen van een warmtenet is complex en ingrijpend. Daarom is het nodig om in een zo vroeg mogelijk stadium een samenwerking tot stand te brengen met eerder genoemde partijen. De gemeente anticipeert hierbij op de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw), die inzet op publiek eigendom van warmteinfrastructuren. De ondertekening van de intentieverklaring door deze partijen, in september 2024, was dan ook een belangrijke eerste stap. Daarnaast zal, in het kader van participatie, een haalbaar en betaalbaar warmtenet alleen mogelijk worden door het vroegtijdig betrekken van de mensen die het aangaat.

Verkenning

Nu de partijen de intentie hebben uitgesproken om de mogelijkheden van een warmtenet te verkennen, zal als eerste een schetsontwerp van het warmtenet gemaakt worden. Ook worden de afspraken over de samenwerking voor het vervolg van het project vastgelegd.

Scroll naar boven